Domowa granola – przepis + pomysły na zdrowe śniadania

domowa-granola-musli

Granola z gęstym, greckim jogurtem (lub mlekiem roślinnym) i świeżymi owocami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych śniadań. Jest zdrowe, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu, co jest ogromnym plusem rano, kiedy nie zawsze znajduję czas i ochotę na gotowanie.

Kiedyś kupowałam gotową granolę, ale szybko zorientowałam się, że większość produktów tego typu (również musli) zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz palmowy i inne niezdrowe dodatki.

Alternatywą jest oczywiście kupowanie produktów ekologicznych, ale te wychodzą naprawdę drogo (szczególnie, jeśli ktoś tak, jak ja, je granolę prawie codziennie). Inna sprawa, że w przypadku wielu marek, z jakimi miałam do czynienia (nawet tych eko) zawartość orzechów czy suszonych owoców w produkcie jest mała, a większość stanowią płatki owsiane, które są przecież bardzo tanie.

Dlatego uważam, że granola jest jednym z tych produktów, które warto zrobić samemu. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić prostym przepisem, który stosuję od kilku miesięcy i który z powodzeniem zastąpił mi granolę ze sklepu. Jak to w moim przypadku bywa, przepis jest banalnie prosty, a jego wykonanie zajmuje ok. 10 minut (+ 15 na pieczenie).

Dodatkowo podrzucam Wam moje dwie ulubione propozycje podania granoli.

Brzmi smacznie?

sniadanie-musli-przepis

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Składniki:

300g płatków owsianych (zwykłych)

dwie garści pokrojonych migdałów

dwie garści pokrojonych orzechów włoskich

dwie garści rodzynek

dwie łyżki stołowe miodu

Oczywiście można modyfikować ten przepis – dodać inne ulubione orzechy i suszone owoce lub zmienić proporcję (ja lubię, kiedy dodatków jest naprawdę sporo). Można również zrezygnować z miodu (jeśli chcemy obniżyć wartość kaloryczną albo mamy przeciwwskazania do spożywania cukru), ale wtedy wyjdzie nam po prostu musli. To właśnie miód jest składnikiem, który „łączy” całość i sprawia, że granola jest chrupiąca.

Wszystkie składniki wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Dokładnie mieszamy, tak żeby miód wszystko pokrył (polecam zrobić to rękami). Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu (żeby płatki były równo przypieczone). Czas pieczenia może być trochę krótszy lub dłuższy w zależności od typu piekarnika, więc trzeba na bieżąco kontrolować sytuację. Chcemy, żeby płatki były zarumienione, ale nie spalone.

granola-jak-zrobic

Płatki przesypujemy do szklanego pojemnika. Po ostygnięciu granola będzie „zbita” i trzeba będzie ją rozdzielić łyżką – dzięki temu będzie można łatwo ją później wyjąć.

Granolę zawsze robię w niedzielę. Dzięki temu w ciągu tygodnia mam gotową bazę śniadania, które mogę przygotować w kilka minut.

Poniżej moje dwa ulubione przepisy z zastosowaniem granoli.

PARFAIT Z GRANOLĄ, JOGURTEM I OWOCAMI

Parfait najlepiej wygląda podane w wysokiej szklance. Układamy warstwami: granolę, jogurt grecki i świeże owoce. Codziennie można użyć innych owoców (albo zastosować suszone), dzięki czemu uzyskamy trochę inny smak i jest szansa, że to śniadanie tak szybko się nam nie znudzi.

zdrowe-sniadanie-musli

GRANOLA Z MLEKIEM ROŚLINNYM I OWOCAMI

To śniadanie bardzo przypomina płatki z mlekiem, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Z tym, że zamiast popularnych płatków z toną cukru, rolę „bazy” pełni tu granola. Dodajemy mleko (ja zwykle sięgam po kokosowe, ale może być też zwykłe) i ulubione owoce. Najbardziej smakuje mi wersja z bananem i wiórkami kokosowymi – pycha!

sniadanie-musli-granola

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia własnej granoli. A może już taką przygotowujecie? Chętnie poznam Wasze przepisy 🙂

Mogą Ci się też spodobać

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Sport to Pestka
    29 października 2017 at 2:10 pm

    Brzmi baaardzo smacznie! 🙂

  • Odpowiedz
    Madame Raspberry
    30 października 2017 at 5:07 pm

    kocham domową granolę! szczególnie lubię w wersji Raw z kiełkowanej kaszy gryczanej;)
    Super blog, cieszę się że go znalazłam 🙂

  • Zostaw komentarz