Zielona sałatka z awokado i burakiem

salatka-z-awokado

Wiosną zawsze nachodzi mnie ogromna ochota na sałatki. Mój organizm po zimie domaga się warzyw i lżejszych potraw, a w parze z cieplejszymi dniami (których ostatnio nie brakuje) odchodzi chęć na gorące potrawy. Też tak macie? Dla mnie perspektywa gotowania wieczorem, kiedy na dworze jest 25 stopni nie wydaje się zachęcająca… Dlatego wolę przygotować zdrową i pyszną sałatkę.

Jedzenie sałatki na kolację ma sporo zalet. Przede wszystkim, lekki posiłek nie obciąża przewodu pokarmowego na noc. A nie oszukujmy się, zachowanie kilku godzin odstępu między jedzeniem a spaniem nie zawsze jest możliwe. Jedząc warzywa dostarczamy sobie porcji cennych składników odżywczych, bez dłużej trawiącego się białka zwierzęcego.

Taka „kolacyjna” sałatka musi jednak spełniać jedno wymaganie – być wystarczająco odżywcza i sycąca, żeby można było ją nazwać pełnowartościowym posiłkiem. Parę liści sałaty nie zda tutaj egzaminu… Jeśli myślisz, że sałatką nie można się najeść, to mam nadzieję, że dzisiaj zmienisz zdanie.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Składniki

  • duża garść szpinaku
  • ugotowany burak
  • awokado
  • duże kwaśne jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • kawałek sera feta lub koziego

Dressing:

  • sok z połowy cytryny
  • łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

Buraka pokrój w bardzo cienkie plasterki. Jabłko oraz awokado na pół i w grubsze plastry. Ser pokrój w kostkę uważając przy tym, żeby się nie rozleciał. Wymieszaj umyty szpinak z pozostałymi składnikami, na koniec dorzuć orzechy. W osobnej miseczce przygotuj dressing – dobrze wymieszaj sok z cytryny, miód, musztardę i oliwę, a następnie polej nimi sałatkę. Gotowe!

Sałatka doskonale nadaje się jako samodzielne danie, ale można wykorzystać ją również jako dodatek do mięsa.

Przygotowuje się ją w 15 minut, pod warunkiem, że burak jest wcześniej ugotowany. I tutaj pro tip – ostatnio znalazłam w sklepie ugotowanego i obranego, próżniowo zapakowanego buraka. Zmieniło to moje życie. Kto nie ma nerwów/cierpliwości do gotowania buraków, bardzo polecam 😉

salatka-ze-szpinakiem

Może Cię też zainteresować

Brak komentarzy

    Napisz komentarz